Hoe wordt je ZZP Koerier? Lees hier alle tips!

Dus jij hebt een geldige rijbewijs B, graag veel onderweg en altijd al willen beginnen met het ondernemerschap? Dan is zzp-koerier worden waarschijnlijk iets voor jou! Maar waar begin je? Wat moet er allemaal geregeld worden? Lees hieronder alle tips zodat je zonder zorgen een goede start maakt met het ondernemen!

Stap 1: Inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Om te beginnen met ondernemen moet jij natuurlijk je bedrijf inschrijven bij de Kamer van Koophandel.

Het is vrij eenvoudig. Je gaat naar de website van de Kamer van Koophandel en klikt op Nieuw bedrijf inschrijven, hier kies je de rechtsvorm van het bedrijf dat jij wilt starten.

Voor startende ondernemers is het advies om je in te schrijven als een eenmanszaak. Doe je het met iemand samen? Dan is een VOF misschien aantrekkelijker.

Je eenmanszaak kan je makkelijk inschrijven met je DigiD inloggegevens, als alles is ingevuld moet je langskomen bij een vestiging van de Kamer van Koophandel naar keuze om de inschrijving definitief te maken.

Let op! Bij de meeste Kamer van Koophandel vestigingen in de Randstad is het erg druk en kan daarom een lange tijd duren, als je snel wilt starten kan je ook bij vestigingen buiten de Randstad kijken aangezien daar de wachttijd meestal korter is.

Stap 2: Een gesloten bestelbus.

Om als zelfstandig koerier aan de slag te kunnen heb je natuurlijk een eigen bestelbus nodig. Maar hoe kan je deze aanschaffen als je net met je onderneming bent gestart?

Bij bedrijven zoals FinancialLease.nl kan je als startende ondernemer zonder jaarcijfers een mooie bestelbus leasen.

Grote verzendbedrijven willen steeds schoner en milieuvriendelijker gaan verzenden, ook veel subcontractors en onderaannemers moeten hierin meegaan. De tijd van de oude diesel bestelbussen verdwijnt langzaam maar zeker uit het straatbeeld.

Om bovenstaande reden adviseren wij ook om gelijk een bestelbus met EURO6 norm of volledig elektrisch te leasen. Bestelbussen met EURO6 norm kunnen de schonere Diesel HV100 tanken.

Stap 3: Verzekeringen

Ook is het aangeraden om een goede auto en bedrijfsaansprakelijkheid verzekering af te sluiten speciaal voor koeriersdiensten.

Omdat dit soort verzekeringen meestal maatwerk is kan het best zelf contact worden opgenomen met de verzekeraar. Wij zijn bijvoorbeeld verzekerd bij ASR Verzekeringen.

Stap 3: Wat ga/wil jij vervoeren?

Voor zendingen boven de 500 kilo heb je een NIWO Vergunning nodig. Deze vergunning kan behaald worden als er 6 examens zijn gedaan bij het CBR. Lees hier meer over NIWO vergunning.

Bij Weening Logistics is het ( nog ) niet nodig om een NIWO vergunning te hebben. Wij vervoeren zendingen onder de 500 kilo. Wel moet het laadvermogen van de bestelbus worden terug gekeurd bij het RDW, wij helpen hier al onze onderaannemers mee!

Stap 4: Opdrachtgevers vinden

Weening Logistics heeft verschillende routes in Noord-Holland. Wij hebben veel  postcodegebieden in deze regio en dus ook veel routes. Wij zijn constant op zoek naar gemotiveerde onderaannemers die ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel en in het bezit zijn van een gesloten bestelbus.

Ook kunnen wij voor serieuze kandidaten bij onze opdrachtgevers vragen of er een route beschikbaar is die dicht bij jou woonplaats ligt.

De opdrachten bij kunnen meestal van maandag t/m zaterdag ingevuld worden. Er kan dus direct begonnen worden na acceptatie bij onze opdrachtgever. Wij betalen ook wekelijks de facturen uit want wij willen niet dat vooral onze startende onderaannemers maanden lang hun brandstof en leasekosten moeten vooruitschieten.

Stap 5: Tankpas

Wij adviseren onze onderaannemers een tankpas aan te vragen bij MKB Brandstof. Je betaald hiervoor eenmalig €200,- borg per tankpas.

Met deze tankpas kan bij elk tankstation getankt worden en er is geen gedoe meer met bonnetjes e.d. er zal qua administratie veel tijd bespaard worden.

Stap 6: Logo en Website

Om als een serieuze ondernemer gezien te worden bij potentiële klanten is een mooi logo en website wel een must.

De prijs voor het logo en de website ligt sterk aan de wensen van de klant maar er moet rekening gehouden worden met een bedrag van €300 tot €600 excl. BTW voor een mooi uniek logo en website.
Wij hebben in de loop der jaren veel connecties opgebouwd en ook met het creëren van een professionele website helpen wij onze onderaannemers mee.

Samenwerking met Weening Logistics:

Wij gaan graag langdurige samenwerkingen aan met ondernemers die in het bezit zijn van een gesloten bestelbus of deze op korte termijn in bezit hebben.

Wat bieden wij?

Een rendabel vaste opdracht.

Wij hebben routes in heel Noord Holland of deze kunnen aanvragen bij onze opdrachtgevers voor serieuze kandidaten

Wekelijkse betaling:

Wij maken wekelijks de facturen over, hierdoor komen vooral startende ondernemers niet in de problemen met het betalen van hun brandstofkosten/leasekosten.

Ondersteuning:

Door onze jarenlange ervaring kunnen wij onze onderaannemers ondersteunen met o.a. het vinden van een goede boekhouder, verzekeringen, logo en website enz. hierdoor heb jij gelijk een goede start en jou bedrijf een professionele uitstraling.

Heb jij interesse om je aan te melden als onderaannemer of wil jij meer informatie? Ga dan naar het aanmeldformulier of neem contact met ons op!